dilluns, 13 de setembre del 2010

Licor de Fehling

El reactiu de Fehling, també anomenat licor de Fehling, s'utilitza com a reactiu per a la determinació de sucres reductors, ja que detecta els grups aldehid que aquests contenen. Fou desenvolupat pel químic alemany Hermann Christian Fehling
Reactiu de Fehling.

El reactiu de Fehling és una mescla de dos solucions (Fehling A i Fehling B), la composició de les quals pot variar lleugerament. Per exemple, pot tractar-se de sulfat de coure (CuSO^4) 0,25M (Fehling A) i d'una dissolució alcalina de tartrat de sodi i potassi (Fehling B). El reactiu, inicialment blau fosc, en reacció amb els aldehids forma un precipitat vermell (l'òxid de coure), per la qual cosa serveix per a detectar-los:

R-CHO + 2Cu2+(aq) + 5OH- → RCOO- + Cu2O(s) + 3H2O

Un exemple del seu ús pràctic és la detecció de glucosa en orina, per tal de diagnosticar la diabetis.